Eğitim Seminerleri

Sinyal İşleme ve İletişim konuları ile ilgili eğitim semineri önerilerinizi ecelebi[[at]]ciu.edu.tr adresine iletebilirsiniz.

1) Büyük Veri İşleme: Hadoop Çerçevesi, NoSQL ve Karmaşık Olay İşleme

Big Data Processing: Hadoop Framework, NoSQL and Complex Event Processing (CEP)

Dr. İsmail Arı

Bu eğitimin amacı günümüzde yüksek boyutları, hızlı akışları ve farklı şekilleriyle işlenmeleri sorun haline gelmiş “büyük veri” problemlerine ekonomik çözümler sunan açık-kaynak kodlu sistemleri tanıtmaktır. Büyük veriler mobil iletişim altyapılarından duyarga ağlarına, e-ticaretten sosyal medyaya kadar pekçok sistem tarafından sürekli retilmektedir. Eğitimde öncelikle – Google, Facebook, ve Yahoo altyapılarının da temel taşı olan- Hadoop sistemi hakkında özet bilgiler ve pratik deneyimler paylaşılacaktır.  Apache Hadoop çerçevesi içinde HDFS-MapReduce mimarileri, basit uygulama örnekleri ve HBase-Hive sorgulama sistemleri ele alınacaktır. Bu aşamada Hadoop’u kullanan ve ürün olarak sunan firmalarla, telekom alanındaki örnek uygulamalardan da bahsedilecektir. Yine Hadoop çerçevesinde yer alan Flume, Sqoop, Oozie, Zookeeper gibi ilgili sistemlerden de kısaca bahsedilecektir. Bir sonraki aşamada NoSQL (Cassandra, MondoDB, vs.) anahtar-değer (key-value) depolama sistemlerinin temel özellikleri ile bazı başarım bulguları paylaşılacaktır. Son olarak gerçek-zamanlı veri işleme, KPI takibi, alarm üretimi, ve kural çıkarma gibi işlerde kullanılan Karmaşık Olay İşleme (CEP) motorları tanıtılacak ve kurumsal altyapı içindeki önemli yerleri irdelenecektir.

BIO: http://faculty.ozyegin.edu.tr/ismailari
Dr. İsmail Arı doktorasını 2004 yılında University of California, Santa Cruz Bilgisayar bölümünden aldı. 2004-2009 yılları arasında Hewlett Packard’ın Silikon Vadisi’ndeki Ar-Ge laboratuarlarında uzman araştırmacı olarak görev yaptı. Araştırma konuları arasında bulut bilişimi, servis odaklı mimari, veri madenciliği, veri akış yönetimi, karmaşık olay işleme ve ağlı depolama sistemleri bulunmaktadır. Bu konularda yayınlanmış uluslararası makaleleri ve patentleri mevcuttur. 2009 yılında Özyeğin Üniversitesi’ne katıldıktan sonra aldığı ödüller arasında IBM Top Faculty Contributor Award, Avrupa Birliği Marie Curie IRG (International Reintegration Grant), ve TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Ödülleri bulunmaktadır. Dr. Arı IEEE, ACM kuruluşlarının üyesidir ve Bulut Bilişim Araştırma Grubu ile IBM Bulut Akademisi’nin kurucuları arasındadır.

2) Human-centered Computing: Challenges and Perspectives

İnsan Merkezli Hesaplamada Zorluklar ve Bakış Açıları

Prof. Dr. Nicu Sebe, University of Trento, Italy

Human Centered Computing (HCC) is an emerging field that aims at bridging the existing gaps between the various disciplines involved with the design and implementation of computing systems that support people’s activities. HCC aims at tightly integrating human sciences (e.g. social and cognitive) and computer science (e.g. human-computer interaction (HCI), signal processing, machine learning, and computer vision) for the design of computing systems with a human focus from beginning to end. This presentation will address the existing challenges in HCC and will focus on real-time and robust solutions for eye detection and tracking,  head pose estimation and their applications to gaze estimation, attention detection and personality.

BIO:
Prof. Dr. Nicu Sebe is with the University of Trento, Italy, where he is the dean of the doctoral school in ICT and is leading the research in the areas of multimedia information retrieval and human-computer interaction in computer vision applications. He was involved in the organization of the major conferences and workshops addressing the computer vision and human-centered aspects of multimedia information retrieval, among which as a General Co-Chair of the IEEE Automatic Face and Gesture Recognition Conference, FG 2008, ACM International Conference on Image and Video Retrieval (CIVR) 2007 and 2010. He is the general chair of ACM Multimedia 2013 and of ECCV 2016 and was a program chair of ACM Multimedia 2011 and 2007. He has been a visiting professor in Beckman Institute, University of Illinois at Urbana-Champaign and in the Electrical Engineering Department, Darmstadt University of Technology, Germany. He is a co-chair of the IEEE Computer Society Task Force on Human-centered Computing and is an associate editor of IEEE Transactions on Multimedia, Computer Vision and Image Uniderstanding, Machine Vision and Applications, Image and Vision Computing, and of Journal of Multimedia.

3)Highlights of Global Navigation Satellite Systems (GNSS)  Research Activities at Westminster’s Applied DSP and VLSI Research Group

Prof. Dr. İzzet Kale, University of Westminster, UK

This talk will look into the complete system level considerations from RF-front end down to the baseband DSP and eventual position calculation for the novel Chip Scale Atomic Clock Driven GNSS receiver platform developed at the University of Westminster’s Applied DSP and VLSI Research Group (ADVRG). The talk will start from the concept of Digitally Configurable (Software Defined) Receiver star point, looking into the RF-Front end architectural choices and decisions made for the eventual choice on this and the clocking options as well as the ADC channels, followed by the exposition of the high speed low complexity choices for the DSP processing that follows the ADC digitisation and their real-time custom implementations at the algorithmic as well as circuit levels, to effect the tasks of real-time time/frequency domain acquisition, tracking and position calculation, on a hybrid Linux PC, FPGA and proprietary novel hardware platform. The talk will conclude with some applications of the described high end multi-standard, multi-frequency and multi-constellation receiver.